Fler och fler uppmärksammar nu allt oftare de många fördelar sporten bordtennis har. Förutom att det är en utmärkt motionsform att utöva har pingis också visat sig vara mycket hälsobringande. Sporten används dessutom framgångsrikt som behandling mot både Alzheimers och Parkinsons sjukdom samt vid rehabträning efter stroke.
Detta är något som Destination Halmstad, en av arrangörerna för det jättelika evenemanget lag-VM i Halmstad 2018, verkligen tagit på allvar. När det 2013 stod klart att mästerskapen 2018 skulle spelas i den halländska residensstaden var det ett par saker som var viktigare än något annat.
– För oss som delarrangörer har det hela tiden varit av yttersta vikt att göra det till ett hållbart och inbjudande mästerskap för alla. Dessutom vill vi också att det inte ”bara” skall bli så att själva tävlingen spelas av och sen inget mer. Vi vill lämna efter oss ett slags arv, säger Johan F Lundberg, VD för Destination Halmstad, tilika en av initiativtagarna till att lag-VM hamnade i Halmstad.
För att lyckas med detta skapades ett koncept kallat PING PONG POWER. Syftet är dels att marknadsföra sporten bordtennis med alla dess hälsobringande fördelar för en bred allmänhet, men också att skapa medvetande kring lag-VM 2018, som blir det största idrottsevenemanget i Sverige under 2018 och det största idrottsevenemanget någonsin i Hallands historia.
– Sedan PING PONG POWER såg dagens ljus har vi genomfört flera aktiviteter där det går att hitta de kärnvärden vi vill förknippas med. Vi är fullt övertygade om att bordtennisen kan ge ett förbättrat hälsotillstånd och dessutom även verka som bro in i samhället för nyanlända. Att sporten dessutom är lättillgänglig, enkel att utföra samt inkluderande i det avseendet att den är en av de billigaste idrotterna gör ju inte saken sämre, säger Thomas Buza och Peter Johansson, operativt ansvariga för PING PONG POWER.
Ett axplock av det som hittills genomförts är öppna träningar för kommunanställda i Halmstad och partikampen, där de politiska partierna i Halmstads kommunfullmäktige gjorde upp om vem som var bäst i bordtennis. Dessutom har kordordsredaktören för anrika The New York Times, tillika besatt av bordtennis, Will Shortz varit på besök och hållit ett föredrag.
Bordtennisbord till alla
Nu är det dags för nästa steg i konceptet, nämligen det så kallade PING PONG POWER Bordsprogram.
– Det handlar om att vi skall försöka få ut så många bord som möjligt i Halmstad med omnejd och vi planerar börja med 75 stycken. Vi kommer sikta in oss på boenden för nyanlända, skolor, fritidsgårdar, äldreboenden och de kommer att få ansöka via vår webbplats om att vara med i bordsprogrammet och får, om de blir antagna, bord och övrigt nödvändigt material gratis, berättar Thomas Buza och Peter Johansson.
Butterfly – viktig partner
För att kunna genomföra detta krävdes en partner och organisationen bakom PING PONG POWER hittade vad de sökte i japanska Butterfly, en av världens största bordtennisleverantörer. Butterfly var ett naturligt val då de redan är en av huvudsponsorerna till lag-VM 2018. De har också på senare tid knutit upp några av Sveriges främsta och mest lovande spelare till sitt stall.
– För oss känns detta som ett mycket spännande koncept att gå in i. Det ligger helt rätt i tiden och eftersom att lag-VM går i Sverige, där vi är med som en huvudpartner, kändes det helt rätt. Rekreationsområdet är också intressant eftersom det är ett segment som ständigt växer. Kan vi medverka till ett ökat hälsobefinnande och dessutom att fler får upp ögonen för våra produkter är det mycket positivt, säger, Sebastian Rangs, marknads- och försäljningschef för Butterfly i Europa.
Intressanta projekt
Först ut att få bord tilldelade sig är Vallåsskolan i Halmstad. Tio nya bord står redo och organisationen för PING PONG POWER i samarbete med Halmstad BTK, kommer inom kort starta upp träning för eleverna helt kostnadsfritt.
– Det är en helt fantastisk möjlighet barnen erhåller här och jag och hoppas och förutspår att intresset kommer bli enormt. Vår förhoppning är även att placera bordtennisbord i våra uppehållsrum så eleverna kan röra på sig även på rasterna. Stillasittandet är ju ett idag ett samhällsproblem även bland yngre och i och med detta tror jag definitivt vi kan dra vårt strå till stacken för att motverka det. Och vem vet, kanske kommer det fram en ny Jörgen Persson som faktiskt en gång i tiden gått här på skolan, säger Ingrid Andersson, rektor på Vallåsskolan.
Även Migrationsverkets boende för nyanlända i Spenshult, beläget nordost om Halmstad, har erhållit ett antal bordtennisbord.
– Förutom att vi tycker bordtennisen fyller en viktig samhällsfunktion är det intressant i det avseendet att vi till lag-VM kommer behöva cirka 400 volontärer. En grundidé som vi haft med oss ända från början har varit att kunna ta emot alla besökare på deras egna språk. Vi tror att det finns enormt mycket kompetens ute på boendena runt om i landet, inte bara språklig utan även yrkesmässigt. Det vill vi givetvis dra nytta av och det kan förhoppningsvis skapa en verklig win win-situation, säger Thomas Buza och Peter Johansson avslutningsvis.