På torsdagarna i Halmstad Bordtennisklubbs lokaler i Halmstad Arena studsar pingisbollarna i glädjens, samvarons och integrationens tecken. Nyanlända barn som idag kommer till Sverige måste först genomgå en förberedelseklass ett par månader innan de slussas ut i vanliga skolklasser. I januari drog Halmstads kommun igång ett projekt som syftar till att barn från dessa förberedelseklasser ska få kontakt med elever från andra skolor.
– Det är jätteviktigt att skapa aktiva mötesplatser för barn som aldrig skulle träffats annars och fokusera på något som verkligen är roligt. Tyvärr finns det ju stora hinder i samhället idag som gör att vi aldrig möts, bland annat bostadssegregation. Det gör att vi inte möts i skolorna och egentligen ingenstans. Vill det sig riktigt illa kan det faktiskt sluta med att vi tycker illa om någon vi aldrig ens träffat. Jag tror vi måste ta de som kommer hit från andra kulturer till miljöer där vi redan befinner oss istället för att lägga på ytterligare aktiviteter, det har folk inte tid med idag. Föreningslivet fyller därför en väldigt viktig funktion, säger Linda Törner på Halmstads kommun som är ansvarig för projektet.
Halmstad Bordtennisklubb och PING PONG POWER arrangerar träningen i samarbete och det ligger helt i linje med de kärnvärden som PING PONG POWER arbetar efter, varav ett är integration.
– Detta är precis sådana projekt vi vill fokusera på, vi tror att pingisen kan verka som en bro in i samhället och om vi dessutom kan få fler att prova på pingis skapas en win win-situation som är bra för alla parter. Vi kommer framöver aktivt att arbeta för att få ut pingisen på flera håll, bland annat i skolmiljön. Dels för att få så många som möjligt att på ett eller annat sätt att prova på, men också för att skapa engagemang och medvetande kring lag-VM i bordtennis 2018, som kommer bli det största idrottsevenemanget i halländsk historia. Vi söker ju bland annat cirka 400 volontärer och ser gärna att det blir en blandning från alla samhällskategorier. En värdefull kompetens är språk eftersom ett av incitamenten vi har som värdar för ett världsmästerskap är att kunna ta emot våra gäster på deras egna språk, menar Peter Johansson och Thomas Buza som driver PING PONG POWER, ett koncept som syftar till att marknadsföra sporten pingis och evenemanget lag-VM 2018.
För skolorna som deltar i projektet, Wallbergsskolan och Östergårdsskolan, är tongångarna genomgående positiva.
– Barnen tycker det är jätteroligt att spela pingis och träffa andra i sin egen ålder där de också tvingas att prata svenska. Framförallt har tjejerna hittat varandra vilket jag tycker är mycket positivt. Många säger också att de vill vänta med att börja i någon idrott tills de lärt sig svenska ordentligt och det blir ju i sig ett hinder som vi överbryggar med detta projekt, säger Kristina Djerdj lärare på Östergårdsskolan.
– Detta är inte bara en väg in i samhället för de nyanlända barnen utan även för våra elever. De får möta människor från andra kulturer vilket är jätteviktigt eftersom det är så samhället ser ut idag, säger Gunnar Bjärnlid, rektor på Wallbergsskolan.
En önskan som de allra flesta idrottsföreningar har är att få fler utövare. Halmstad Bordtennisklubb är inget undantag. Dock har klubben angenäma problem i och med att många ungdomar sökt sig bordtennishallen i Halmstad Arena.
– Det är positivt att vi har mycket spelare igång givetvis, men vi vill gärna fortsätta växa. För att kunna möta det behovet och utveckla vår verksamhet ytterligare kommer vi aktivt söka oss till de miljöer där barnen finns istället för att de alltid ska behöva ta sig in till vår lokal. Vi ser stor potential i detta projekt och hoppas kunna medverka till att det utvecklas vidare, säger Arne Andersson, tränare i Halmstad Bordtennisklubb.