För länge, länge sedan, närmare bestämt 1970, spelades SOC, Scandinavian Open Championships, i Halmstad Sporthall. Eller ”Spooathallen” som den också kallades när den benämndes av en tvättäkta Halmstadbo. Det var mycket stort för staden. Stort var det också för Kina, som för första gången sedan kulturrevolutionen inleddes, deltog i en internationell tävling. Spelarna blev alldeles till sig när självaste Olof Palme gästade Sporthallen i Halmstad för att se på bordtennis av yppersta världsklass. Politik var således viktigt även på den tiden.
Det var även mycket stort för den lilla knatten som tagit sig till tävlingen med sin bror i släptåg och fick vara med om en helt fantastisk och oförglömlig upplevelse när han på nära håll fick se alla de världsstjärnor på plats i lilla Halmstad. Det hela blev naturligtvis inte sämre av att han tillsammans med brorsan också fick vara med i TV när kameran zoomade in de båda lintottarna.

48 år senare är det återigen dags för ett världsevenemang i bordtennis i Halmstad. Lag-VM är blott cirka 40 dagar bort då världen vänder sina blickar till den halländska residensstaden. Vid ett världsmästerskap är det tunga titlar och troféer det tävlas om. Värdstaden äras också med en trofé. Och det är verkligen inte vilken som helst. Den heter Egypt Cup och är gjord av det allra finaste silver. Den skänktes till bordtennissporten 1939 av Kung Farouk av Egypten i samband med att VM avgjordes i Kairo. Det beslöts där och då att trofén därefter skulle vandra mellan arrangerande värdstäder för att symbolisera den vänskap som karakteriserar mästerskapet. Sedan dess har den varit runt över hela världen.

När Egypt Cup anlände Halmstad var den efter många års tjänstegöring fullt naturligt lite kantstött. Arrangören beslöt sig därför för att kalla in en riktig expert. Håkan Ramsén är en mycket skicklig guldsmed med lång erfarenhet av att restaurera diverse klenoder. Utbildad i både Köpenhamn och London inom gemmologi, läran om ädelstenar, var han som klippt och skuren för uppdraget. Och han tvekade aldrig en sekund.
– Detta är ett hedersuppdrag som inte gick att tacka nej till. Tänk så många människor som lagt ned så mycket slit i den här troféns tecken, både aktiva såväl som organisatörer av de mästerskap den vandrat till under sin långa livslängd. Det har sannerligen varit en utmaning att laga den. Mest för att materialkostnaderna var mycket högre förr i tiden varför den genom åren lagats förhållandevis sparsamt, menar Håkan Ramsén.

Traditionstyngd som få troféer givetvis. Men Egypt Cup har faktist lite mer att göra med vår samtid än vad många vet.
– Egyptierna var väldigt länge oerhört långt före oss i sitt väl utvecklade hantverk. Faktum är att många av de verktyg de använde för tusen år sedan inte skiljer sig nämnvärt åt från de jag använder idag vilket är helt otroligt vid närmare eftertanke, säger Håkan Ramsén.

Om det var en dröm för Halmstad att få arrangera ett VM, så är en VM-trofé för en guldsmed som Håkan Ramsén en riktig önskedröm att få arbeta med. Nu har han gjort det. På torsdag skiljs deras vägar åt även om han kommer vara på plats i Halmstad Arena för att se till så att hans mästerverk behandlas väl innan den ger sig ut på en ny resa. Då bär det av till Budapest, Ungern, som är värdstad för VM i bordtennis 2019.
Och den lilla lintotten som för 48 år sedan blev så tagen av SOC 1970 i Halmstad, vad hände med honom egentligen? Jodå, han växte upp och utbildade sig till guldsmed och heter – Håkan Ramsén.
Foto: Johan Adermalm
Se ett kort videoklipp med Håkan Ramsén och hans personal här.
I filmklippet ser vi Håkan Ramsén och hans team av guldsmeder, Tomas Persson, Azad Lurr and Amanda Norlin.